onsdag 2. november 2011

Sabang og Puerto-Princesa Subterranean River

Dagens utflukt har gått til Sabang og den verdens lengste underjordiske elv (som likevel ikke er det). Elven strekker seg hele 8.2 km innover i fjellet og munningen ligger i nærheten av stedet Sabang på nord-øst kysten litt nord for Puerto Princesa. Mye av elven er farbar med båt, men det er kun tilgang med guider da dette også er i en nasjonalpark.


For å komme til sabang kan man kjøre med Jeepney eller Van Pra Puerto Princesa. Valget ble Van som egentlig er en minibus, som kjører når sjåføren mener den er full nok. Heldigvis var den utstyrt med aircondition så det var ganske levelig inne i bussen selv om den var stappfull av folk.


Veiene er i og for seg av god standard. Det vil si, støpt dekke så og si hele veien, selv om dekket ikke er helt slett og jevnt. Det humper og dumper litt. Det som er et større problem er at det er veldig svingete og mye opp og ned. Flere av passasjerene ble derfor bilsyke på turen. Det gjorde det ikke spesiellt bedre at sjåføren trodde han var Petter Solberg. Det var vining i gummi rundt svingene og bånn gass. Er det folk i veien tuter man, her er det ikke snakk om å slakke på farten. Trisykler blir kontant forbikjørt. Ikke rart folk ble dårlige.
 Vel framme fikk jeg booket meg med en tur som jeg delte med et par fra Korea, dvs en tur med med en bangka med guide ut til stedet der selve turen startet! Der ble vi så geleidet over i mindre båter med egne roere og guider som skulle ta oss inn i elvegrotten. Hensikten med den første guiden var nok å passe på av vi ble behørig registrert med navn og adresse, og at vi kom med de riktige båtene når vi skulle det. Og det hele fungerte på en utmerket måte.



Før vi fikk komme ombord ble vi utstyrt med vester og hjelmer. Inne i grotten stikker det jo net skarpe biter av fjell og stalagtitter, så hjelm er absolutt å anbefale.

Denne underjordiske elven er faktisk på UNESCO's verdensarvliste. Den har et helt særegent og fullverdig økosystem både under og over vann. Blandt annet er det en stor koloni med flaggermus inne i grottesystemet.


Vel inne i grotten ble vi informert om alle stalagtittene og stalagmittene og hva de lignet på. For min del ble det vel mye ligner på etter hvert, slik som denne ligner på en T-Rex, og denne ligner på en maiskolbe. Hele turen var slik og kunne sikkert vært gjort litt mere interessant om de hadde fortalt litt om hvordan elven var blitt til og for eksempel hvor gammel den var osv. Men en unik opplevelse var det helt klart. Vi padlet lang innover før vi snudde og dro tilbake, og det var da Jesus åpenbarte seg. Og virkelig, denne stalagtitten lignet på Jesus!



Etter båtturen var det mulighet til å se levende øgler. Disse var en type varan som gikk fritt omkring blandt turistene og var selfølgelig helt ufarlige. En kar var kanskje ikke mer en 14-20 cm fra hodet til en av varanene uten at den foretrakk så mye som en mine av den grunn. Men som guiden vår sa, disse varanene møter i gjennomsnitt 500 mennesker om dagen, så de er vant til det.



Guiden vår var også påpasselig med at vi fikk tatt noen bilder av oss selv.


Tilbake på stranden i Sebang ble det tid for litt lunsj før turen gikk tilbake til Puero Princesa. Ingen tid til bading denne gang selv om det jo var fristende.

Som vanlig er det jo mye artig å se og observere langs veien. Her er foreksempel et av veldig mange og typiske serveringsteder, som man finner langs veiene. Tror ikke dette hadde passert hos det norske mattilsynet...


... og denne denne dyretransporten hadde nok heller ikke passert 
tilsynet for dyre-helse.


Været: Det er greit varmt og absolutt levelig for en nordboer.

1 kommentar:

  1. Hei onkel! Ser virkelig ut som du koser deg og opplever mye spennende! Fine bilder og du skriver godt :o) Dette var bra underholdning for oss i tåkeland! God tur videre! Kikker snart innom igjen :o) Marianne

    SvarSlett